Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Madison
Madisongazdira talált2018-05-30
bekerült:2016-07-01
honnan:Csongrádi Gyepmesteri Telep
faj:kutya
fajta:Mudi kev.
ivar:szuka
született:2014-11-20
szín:csokoládé
szőr típus:göndör
méret:közepes
leírás:Madison 2014 novemberében született, közepes testű, filigrán alkatú, csodaszép csokoládé színű, valószínűleg mudi-keverék, ivartalanított szuka kutya.
Madison társával, Austinnal a Csongrádi gyepmesteri telepről került hozzánk, mert ők voltak bent a legrégebben, és félő volt, hogy helyhiány esetén ők kerülnének elsőként sorra altatásra.
Kicsit magasabb, mint egy mudi, de az aktivitásra legalább olyan, ha nem pörgősebb. A sétákon még mindig húz, mindenhová rohanva közlekedik, nagyon magas az energiaszintje, a jelen körülmények között – kutyapanzióban van - nehéz lefárasztani. Az előéletéről nem sokat tudunk, de a viselkedéséből az látszik, hogy a társán kívül nem találkozhatott más kutyákkal, mert bár nem agresszív, de fogalma sincsen, hogyan is kéne viselkedni idegen, pláne felnőtt kutyákkal. Madison a levegőnek nézés módszerét választja, ha idegen kutyáról van szó, maximum odaszagol, és megy tovább, azonban ha az idegen eb tolakodó, Madison igyekszik lerendezni a dolgot, a legjobb védekezés a támadás-alapon. Ezen kívül féltékeny, ugyanúgy, mint a társa, Austin: ha vele foglalkoznak, és egy másik kutya odajön, Madison kikéri magának, nem szeretne osztozkodni a figyelmen, szereteten, foglalkozáson. Jelenleg is tanulja, hogy hogyan kell ezt kulturált módon művelni, és már sokat fejlődött. Játékát, ételét más kutyáktól félti, emberektől nem.
Játszani nagyon szeret, de megválogatja, hogy kivel, általában azért inkább a kanokat választja. A labda viszont a mindene! A visszahozatalában egyenlőre nem jeleskedik, de szívesen szalad utána, elviszi, és elkezdi rágni. El lehet tőle venni, és eldobni újra, csak ehhez egyelőre nekünk kell házhoz menni.
Az étvágya jó, nem válogat, a száraztápot és házi kosztot is szívesen eszik.
Szobatiszta kutya, aki azonban a fiatal kora és aktivitása miatt a napi 8-9 óra egyedüllétet nehezen viselné. Jelenlegi helyén előfordul, hogy unalmában meg-megrágcsál dolgokat, erről azonban türelemmel természetesen leszoktatható és ha megfelelően lemozgatják, és elfárad, ingerek érik, fel sem merül, hogy farigcsáljon.
Mozgásigénye magas, és ez nem költői túlzás. Nagyon aktív kutya, akit a mozgáshiány frusztrálttá tehet, ez jelenleg úgy mutatkozik meg, hogy a sétákra indulás nála egy atomrakéta robbanásához hasonlatos: ugatva pörög, hogy menjünk már, siessünk, miközben húz minket előre, lehetőleg minél gyorsabban. A sétákon aztán lenyugszik, és egy-másfél óra aktív foglalkozás és mozgás után már álomkutyaként viselkedik, de addig bizony karizom, türelem és határozottság kell hozzá. Első kutyásnak épp ezért nem ajánlott, ellenben tapasztalt kutyásnak, aki esetleg még sportol(na) is, akár kutyás sportokat próbálna ki, akár csak futna, és mindezt a kutyával tenné, igen. Madison őrülten boldog lenne, ha ő lehetne a kiválasztott, aki mindezt a gazdival megoszthatja, Kutyatárs mellé összeszoktatás után mehet, sőt, biztosan jót tenne neki vagy egy hasonló aktivitású, és/vagy egy kutyákat szerető, de nyugodtabb társ.
Félhosszú szőre selymes, és mint olyan, hajlamos a filcesedésre, így rendszeres (heti egyszeri) kifésülést igényel.
Madison szereti a vizet, a kisebb pocsolyákba nagy melegben bele is fekszik, így valószínűleg szívesen kipróbálná az úszást is.
Elkötelezett és aktív életet élő érdeklődők Takács Katinál jelentkezhetnek a 06702236476-os számon, vagy e-mailben: kasznakata@gmail.com
hely:Budapest, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com