Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Duci Juci
Duci Jucigazdira talált2017-04-11
bekerült:2016-03-01
honnan:Dunahaszti
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier
ivar:szuka iv.
született:2010-01-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
5 kg
leírás:Duci Juci állatorvos első vizsgálaton történt becslése szerint hat év körüli aprócska – ám igen terjedelmes – yorkshire terrier kislány. Szerintünk az orvos által mondottnál fiatalabb, 3-4 év körüli, csak elhanyagoltsága, szája leírhatatlanul elhanyagolt állapota (fokai egységesen szürkésfeketék és rettentő kövérsége miatt) hatott első látásra idősebbnek.
Szomszédja vette meg gazdáitól, sajnálatból, az akkor már neten is hirdetett kislányt és adta le hozzánk. Duci Juci ekkor olyan kövér volt, hogy menni is alig tudott, leginkább csak feküdt, kakilni, pisilni sem állt fel, elintézte fektében, odébb sem ment. A kutya élete előttünk lényegében abból állt, hogy evett-evett – és egy idő után már csak feküdt, mert felállni sem tudott. Elmondhatatlan volt a tapintása: az ember megfogott valami puha meleget, amibe besüppedt a keze, csontot, izmot sehol nem érzett, tartása az „anyagnak”: nulla.
Kénytelenek voltunk kőkeménynek lenni vele. Diéta, és kényszermozgatás, májvédelemmel. Duciról kezdtek leolvadni a hurkák, és kezdte visszanyerni az életét, már nem feltétlenül csak a pórázon volt hajlandó menni, hanem önszántából is tett-vett a kertben is, a póráz látványára pedig nem az égnek emelte a szemét, mint a leendő szent, akit épp oroszlánok elé vetnek, vagy kerékbe törnek, hanem érdeklődő lett, s egy idő múlva, ugrált örömében. Hihetetlen öröm volt, amikor először láttuk futni (jó, ezt azóta sem viszi túlzásba, de oka is van: jobb hátsó lábán műtendő, III. fokozatú patellaficam.)
Duci most is nyugodt kiskutya, kis mozgásigénnyel, ami reméljük, hogy a patellaműtétnek köszönhetően változik: nem fog fájni a mozgás, így szívesebben futkározik, és fokozatosan bekapcsolódik majd a többiek játékába is.
Ez pillanatnyilag kizárt.
Kezdetben elkülönült a falkatársaitól, és az emberrel sem tartott fenn semmilyen kapcsolatot. Egyértelmű, hogy korábban nem élt együtt vagy találkozott más kutyákkal, és hiába élt családban, emberre sem volt szocializálva: nem szokta meg, hogy ölbe vegyék, érintsék, játszanak vele, egyáltalán: hogy az etetésen kívül máskor is észre vegyék.. Most kezdi csak felfedezni, hogy milyen jó is, odabújni a másik kutyához, ülni a gazdi ölében.
Senkivel nem kezdeményez ezzel együtt kapcsolat felvételt. Ha a többi kutya közeledik hozzá, ezt már tudja kezelni. Ha nem nagyon tolakodó a barátkozás, elfogadja, bár próbál inkább hárítani. Ha az udvarló túl tüzes, vagy nem ért a kutyaszóból, Duci kiáll magáért. Olyan lesz, mint egy mérges kis gumikacsa: hangokat legalábbis olyanokat ad ki magából, mint a sípoló gumijáték, ha rálépnek. Ehhez mérgesen meresztgeti a szemét, és szinte fúj, mint a macska. Agresszivitásra viszont még ilyenkor sem ragadtatja magát. Ahogy ugatásra sem. Mióta nálunk van – több, mint két hónapja – ugatni még nem hallottuk.
Nem feltétlenül szeretne kutyahavert, őt nagy valószínűséggel cica, madár vagy rágcsáló sem tudná lázba hozni, de másik kutya megléte, ha nem túl nyomulós, önmagában nem dráma. Viszont ne várja a gazdi, hogy pár napon belül játszani fognak. Ha ez egyáltalán bekövetkezik, mindenképpen hosszabb menet lesz. Gyereknek sem lesz jó játszótársa. Tőle per pill. annyi telik, hogy hagyja, és kezdi lassacskán élvezni, ha simogatják, szeretgetik. Az előzményei után ez is nagy szó.
Azt már elértük, hogy szívesen van kint a kertben, a sétát is megkedvelte, erre szüksége is van, hogy behozza, ami az eddigi életéből kimaradt.
Olyan családot szeretne, ahol elfogadták, és tiszteletben tartják, hogy ő visszahúzódóbb, türelemmel érik el nála, hogy megnyíljon. Foglalkoznak vele, hogy megismerje az örömet, amit a szeretet oda-vissza adni tud, de hagynak ehhez időt is neki. Feltétlenül nyugodt, csendes környezetet keresünk neki, mert a nyüzsgést nem szereti.
Nála nagyon fontos: Duci kondijára fokozottan kell figyelni! Túl azon tehát, hogy egy életen szereti és gondoskodik róla, a leendő Duci-gazdinak időnként kemény szívűnek – s erre képesnek is - kell lennie, hogy Duci soha többé ne kerülhessen olyan szánni való, nyomorult állapotba, mint volt.
Május végén lesz patella és ivartalanítás műtétje. A lábadozás után lesz örökbe fogadható
Duci Juciról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com címen lehet.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com