Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Freskó
Freskógazdira talált2017-11-10
bekerült:2014-01-19
honnan:Mezőtúri gyepmesteri telep
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:szuka iv.
született:2012-12-01
szín:tigriscsíkos
szőr típus:rövid
méret:közepes-nagy
27 kg
leírás:Freskó 2012 decemberében született, ivartalanított, közepes-nagytestű keverék szuka kutya, aki a mezőtúri menhelyről került a gondozásunkba testvérével, Tetkóval együtt. Pici kölyökként az utcára bízták a „gondos gazdik” a sorsukat, de szerencsére a mezőtúri állatvédők hamar megtalálták őket.
Habár több, mint egy évet élt a telepen, Freskó nem lett befelé forduló, antiszociális vagy kezelhetetlen! Sőt! Nagyon kedves, simulékony, vidám, játékos kutyalány maradt, aki kicsit érzékeny talán. Utóbbi azonban pusztán annak köszönhető, hogy még keveset tapasztalt a világból, ezért az új dolgoktól fél. Az „új dolgokba” korábban az új emberek is beletartoztak, de mára már mindenkinek örül, csóvál, sőt, meg meri kockáztatni azt is, hogy felugráljon. Ez nála nem úgy néz ki, hogy majd’ feldönti az embert, hanem finoman a két mellső lábát ráhelyezi, vigyázva, nehogy „sok” legyen a gazdi számára.
Él-hal a simogatásért, ezért séta közben is azt a módszert választja, hogy szorosan az ember lábának dőlve, az ő tempóját felvéve jön mellette, hogy ha megsimogatnák őt, kéznél legyen.
A séták egyéb előnyeit (ismeretlen, felfedeznivaló szagok, találkozás más kutyákkal) még csak most kezdte el élvezni, de jó úton halad. Pórázon szépen közlekedik, és ha meg is ijed valamitől, nem „bakkecskézik” a póráz végén, csak a földre lapul, ahonnan egy-két kedves szóval kimozdítható.
Rebbenékenyebb, mint a testvére, Tetkó, így neki hosszabb időbe telik, hogy a számára új dolgokhoz (pl. lépcsőház, lift, vagy éppen a bkv-n közlekedés) hozzászokjon, de a szeretett emberért és némi „alamizsnáért” bármire képes.
Az emberekkel nagyon visszafogott, csak úgy, mint a testvére: nem borítja fel a gazdit szeretetrohamával, nem csóválja le a lakásban a dohányzóasztalra tett vázákat, nagyon finoman fejezi ki az örömét, és kéri a simogatást, foglalkozást.
Aktívabb, mint Tetkó, szeret nagyokat rohangálni, hemperegni a fűben, és játékból levadászni a fivérét. Más kutyákkal is nagyon jól kijön, nem domináns típus, de épp ezért más ebekkel még nem annyira nyitott.
A helyén már ugat, ha történés van, de nem egész nap. Kérésre a jelzést is abbahagyja. Nem házőrző típus, felőle bárki bejöhet a portára, sőt, még meg is simogattatja magát vele.
A gyerekeket nagyon szereti, mozdulatlanul élvezi a dögönyözést, simogatást. Pici gyerekek mellé csak azért nem ajánljuk, mert a hirtelen mozdulatoktól, hangoskodástól, zsivajtól megijedhet.
Szobatiszta kutya, így lakásba is ajánljuk, ha a napi megfelelő mennyiségű sétákat, mozgatást biztosítani tudják számára, kertes ház esetén pedig örökbeadásánál alap, hogy ő is használhassa a lakást, azaz a család életének szerves része legyen!
Freskóról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon!
külső képtárhttp://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157640247161735/
videókhttp://youtu.be/5mRt_RmSSIc
hely:Örkény, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com